Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Η Winter Holidays ως στόχο έχει να σας φέρει πιο κοντά στους ελληνικούς ορεινούς προορισμούς με σκοπό να γνωρίσετε τον πολιτισμό και την φύση με έναν αξιόλογο τρόπο και να απολαύσετε δραστηριότητες που θα σας προσφέρουν ψυχαγωγία και διασκέδαση παράλληλα.

Tο πρότυπο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας θα σας κάνει να γνωρίσετε πως έκαναν πριν τριάντα χρόνια την υπόγεια εκμετάλλευση του βωξίτη.

 

Το Vagonetto – Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας αποτελεί ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο θεματικό πάρκο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003, με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής της ανενεργής για εικοσιπέντε χρόνια Στοάς 850, μετατρέποντάς την σε έναν επισκέψιμο, τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η ιστορία της εξόρυξης βωξίτη.

Η επιβλητική στοά σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες της διαδραστικής πτέρυγας ψηφιακής ξενάγησης μετατρέπουν κάθε επίσκεψη σε μία πολυδιάστατη βιωματική εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις παρακαλούμε στείλτε μας με email στο book@winterholidays.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως για την επίσκεψη σας στο πάρκο από το ταξιδιωτικό γραφείο μας έχουμε εξασφαλίσει προνομιακή τιμή εισόδου σε μονωμένους πελάτες αλλά και ειδικές τιμές για γκρουπ, σχολικές εκδρομές, Πολιτιστικούς Συλλόγους, ΚΑΠΗ κλπ.

 

Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850 και συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και τις τρεις διαδραστικές αίθουσες.

Η Στοά 850

Η επίσκεψη στην Στοά γίνεται με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες τριάντα χρόνια πριν, και μεταφέρει σήμερα τους επισκέπτες στην αρχή της διαδρομής, για να απολαύσουν περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα του ορυχείου. Η περιήγηση στο παλιό ορυχείο είναι ένα καλειδοσκόπιο της ιστορίας του βωξίτη και της ζωής των ανθρώπων που δούλευαν εκεί. Ο επισκέπτης αισθάνεται πως παρακολουθεί μέσα από μία κλειδαρότρυπα μία μέρα από την πραγματική ζωή των χιλιάδων μεταλλωρύχων που πέρασαν από τη στοά και ενστάλαξαν στα σκοτεινά της βάθη τα γέλια, τα πειράγματα και τα μυστικά τους. Η στοά είναι φωτισμένη και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός για την άνετη επίσκεψή της. Εντός αυτής έχουν αναδειχθεί όλες οι παλιές θέσεις εργασίας της υπόγειας εκμετάλλευσης και έχουν τοποθετηθεί τα ίδια παλιά μηχανήματα που λειτουργούσαν τότε καθώς και εκπληκτικά ομοιώματα των μεταλλωρύχων. Είναι επίσης εφοδιασμένη με το κατάλληλο οπτικοακουστικό σύστημα για την πιστή απόδοση των εργασιών της εποχής με ήχο και φως!

Εκθεσιακός Χώρος Μεταλλευτικής Ιστορίας

Ο Εκθεσιακός Χώρος Μεταλλευτικής Ιστορίας στεγάζεται στα παλαιά γραφεία των Μεταλλείων, τα οποία έχουν κατάλληλα μετασκευαστεί για να φιλοξενήσουν εκθέματα με ιστορικό, γεωλογικό αλλά και τοπογεωγραφικό περιεχόμενο. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τι είναι ο βωξίτης , πώς σχηματίστηκε, πώς ερευνάται και πώς εξορύσσεται. Θα ενημερωθεί για τις χρήσεις και τις εφαρμογές του, για τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας των εργαζομένων.

Διαδραστική Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας

Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, το οποίο συνθέτουν τρεις ξεχωριστές αίθουσες, με το δικό τους χρώμα και με την «ιδιαίτερη ιστορία» που έχει να διηγηθεί η καθεμία. Στη μπλε αίθουσα ο επισκέπτης μπορεί να μάθει την «Ιστορία του βωξίτη», πού αφηγείται η μικρή Μαρία, εγγονή και κόρη μεταλλωρύχου από την Άμφισσα. Στην εγκατάσταση της κόκκινης αίθουσας, σε μια κρεμαστή οθόνη σε σχήμα σταλακτίτη, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε animation επιστημονικής φαντασίας το ταξίδι του βωξίτη μέχρι τη «μεταμόρφωσή» του σε αλουμίνιο. Τέλος, στην πράσινη αίθουσα, ο επισκέπτης διασχίζει ένα δάσος από σταλακτίτες για να καταλήξει να κάνει τη δική του, εικονική γεώτρηση.

Μεταλλευτικό Πάρκο: Γιατί ξεχωρίζει;

  • Εμπεριέχει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας & καινοτομίας και παράλληλα αξιοποιεί νέες τεχνολογίες.
  • Σχετίζεται με προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής, που εξελίσσουν δημιουργικά πρότυπα παραδοσιακού πολιτισμού της χώρας.
  • Αξιοποιεί τις δυνατότητες των μαθητικών & φοιτητικών κοινοτήτων για πληροφορία και γνώση.
  • Δημιουργεί μία καινούργια μορφή τουρισμού, συνδυάζοντας τον εκπαιδευτικό και τον εναλλακτικό τουρισμό.
  • Προσφέρει ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζεται και με επισκέψεις σε άλλα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής (π.χ Δελφούς, Aράχωβα, Χαιρώνεια, Χάνι της Γραβιάς) συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας & οικονομίας.

Winter Holidays © Copyright © 2014 - 2020 All rights reserved.
Give IT: Κατασκευή Ιστοσελίδας